7 Eylül 2017 Perşembe

Quark ne? Nasıl yapılır?

Bugünün konusu Quark olacak. Nedir bu Quark dediğimiz? Quark, genelde alman ve rus (rusça tvorog) mutfağında yaygın kullanılan, kefir, yoğurt gibi fermente süt ürünlerinin ısı etkisi altında kesilmesi sonucunda elde edilen peynir türüdür. 


Bizdeki çökelek ya da lor gibi süt ürünlerine benzer olsa da, quark yapımında yoğurt ya da kefir, onlardan farklı olarak, yüksek ateşe maruz kalmıyor. yani karıştıra karıştıra kaynatmak yerine, tam tersi, en düşük ısıda, benmare usulü ya da düşük ısıdaki fırında bekletilerek peynir altı suyunun atılması sağlanıyor. pıhtılaşan posa da yavaş yavaş süzülüyor. Böylece kıvamı daha yumuşak olur ve çırpınca krem peyniri andırır. tatlı yapımında kullanması daha kolay oluyor. 

Hazır marketin krem peyniri varken bu uğraş ta neyin nesi diye bilir siniz haklı olarak. Bizim genelde tatlı yapımı için kullandığımız market krem peynirleri süt tozu, peynir altı suyu tozu, emülgatör vs gibi malzemelerden oluşup, fermente ürün olmadığı bir yana, doğal peynirle bir ilgisi yoktur. Bu benim şahsi fikrim olduğu için yanılıyor da ola bilirim. Ben kullanmamayı tercih ederim kısacası. 

Ama Quark yapmasını öğrenene kadar tariflerimi yoğurtla, olmadı süzme yoğurtla yapacağım diye epey çaba sarf ettim ve başarı yakalayamadım. Çünkü bildiğiniz üzere, yoğurt sadece kekte, ekmekte güzel oluyor. Krema, sufle, parfe tarzı tatlılarda ekşi tat veriyor, kıvam da tutmuyor. O yüzden sağlıklı ve doğal tatlı yapmak için Quark en iyisi. 

Bugün ben fırında kefirden Quark nasıl yapılacağını anlatmak istiyorum. 

Quark Yapımı: 

- Kefir cam borcama alınır ve 90 derece fırında 2 saat bekletilir




- 2 saat oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Bekletmeden hemen süzmek quarkın daha katı hale gelmesine sebep ola bilir. Krema gibi bir kıvam istiyorsanız tanelerinin kendi suyu içinde kalıp, irileşip, yumuşamasını beklemelisiniz. 

- Geniş bir süzgecin üzerine bez ya da iki kat tülbent koyarak 2 saat süzülmesi için bekletilir. 


* 2 lt kefirden aşağı yukarı 300 gr quark çıkar.

Quarktan yapılan sağlıklı bir parfe tarifine buradan ulaşa bilir siniz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder