2 Şubat 2016 Salı

keçiboynuzu özünden tatlılar

Keçiboynuzunun hazmı kolaylaştırdığı, vücudumuzu yenileyip direncimizi kuvvetlendirdiğine dair çok yazı var nette: o yüzden bu mucize besini uzun uzun anlatmama gerek olmadığını düşünüyorum. Bilen insanlar zaten onun her şeklin kullanıyorlar. kurusu, pekmezi (nedense harnup pekmezi derler), tozu vs. Bende evde organik (şeker ilavesiz yazılı) keçiboynuzu özü vardı. Şeker tüketmediği için oğluma ondan 'çikolatalı' tatlı yapmak niyetindeydim. Ne yazık ki GAPS diyetiyle beslenen çocuğumun nedense keçiboynuzu yemesi yasakmış. Onu da sonradan öğrendim. Ama vegan tariflere ayrı bir merakım olduğundan dolayı ben gene de yaptım, güzelce fotoğrafını çektim ve arkadaşlarıma ikram etmek için dondurucuya kaldırdım.

Keçiboynuzu pekmezin süt ile (tabi vegan kuru yemiş sütü) karıştırdığınızda ortaya güzel bir sütlü kahve ya da sütlü çikolata rengi oluşur. Bir de buraya çiğ kaju fıstığı da eklediniz miydi nutellayı aratmayan harika bir krema çıkar ortaya. Oranı da bu: 200 ml süt, 200 gr çiğ kaju (mutlaka bir gece ya da en az 2 saat suda bekletmelisiniz) ve 2 yemek kaşığı keçiboynuzu pekmezi. İsteğe bağlı limon suyu, yarım kaşık kakao (hindistan cevizi) yağı, doğal kakao tozu gibi malzemeler de ekleye bilirsiniz. Bu kremayla küçük silikon kalıplarımı doldurdum ve dondurucuya koydum. 

Yalnız keçiboynuzu pekmezinin şöyle bir özelliği var. Hemen donmuyor. Gerçi benim elimdeki pekmez saf doğal olduğu için mi bilmiyorum. Bir gece geçince açıp baktım daha donmadığını görünce tariften umudu kestim ve iki tanesini kaşıkla kazıyarak yedim:) kalanın ertesi gün yiyecektim bir gün sonra baktım donmuş. Hemen koş kamerayı kap. Çekerken de daha bir özelliği çıktı ortaya. Keçiboynuzu hemen eriyormuş:) Adam akıllı resim elde etmek için uğraşırken (fotoğraf çekme konusunda fazla yetenekli olduğum için saatler süre biliyor:) alt kısımları eridi. Eh, nasılsa şekli bozuldu diye hepsini, hmm, kendim yedim. Biri bana yemek resmini çekmeyi öğretsin. Yoksa tüm keçiboynuzlarını yerim (!) de sonsuza kadar genç ve zayıf kalırım. Üzülürsünüz bak, he he. 

Şaka bir yana keçiboynuzu kremasının miktarını fazla yapmışım gerçekten. Hele benim kalıplarımı görseniz, minnak minnak. Arta kalan kısmıyla ne yaptım? Aşağıdaki resimde olanın
Dondurucuda silikon muffin kalıplarında daha önceki tariften kalan bir kaç tane pembe (keçiboynuzu yerine karadut şurubu koyuldu) taban vardı. onların üzerine döktüm. Yine dondurucuya. 

Yine arttı. Son olarak artan kremayı 'Latte' adını verdiğim bu güzel vegan pastayı kaplamak için kullandım. ama bunun tarifi ilerleyen zamanda ayrı olacak. 
p.s. Kapkek ve Pastanın süslemesi beyaz vegan temel kremasından. 100 gr önceden ıslatılmış kaju, 1 su bardağı vegan süt, yarım limon suyu, yarım kaşık hindistan cevizi yağı, 2 yemek kaşığı bal. Blenderde krema halini alana kadar karıştırılır, sıkma torbası kullanarak süslenir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder