Hep sebze bildiğim favori yiyeceklerimin biri olan bal kabağı aslında lifi bol bir meyve olduğunu şimdi öğrendim. Üstelik demir içerdiğinden dolayı, yazın sıcak kışın soğuk diye güneş ışığına, açık havaya çıkmadığımız için günümüzde salgın haline gelen demir eksikliğine doğal bir çözüm de ola bilir.
Ben en çok bol cevizli kaymaklı kabak tatlısına bayılırım ama şeker de kaymak ta yasak olduğu durumda nasıl tüketilir diye düşünürken GAPS Bağırsak ve Psikoloji Sendromu adlı kitaptaki bazı tarifleri inceledim.
Kitaptaki Bal kabağı keki adlı tarif çok hoşuma gitti ve bunu kendime göre biraz değiştirerek biraz malzemeler katarak denemek istedim. Bir iki denemeden sonra güzel bir sonuç elde ede bildim. Klasik kek gibi kupkuru olmuyor bu kek kabak sayesinde. Tabii ki balı da fazla koymanıza gerek kalmıyor. Önemli olanı, fırın ısısı 160 dereceden daha yüksek olmamalı yoksa başka malzemeler çabuk kabarıp üste çıkarken kabak dibe çöker ve kekiniz pişmemiş olur.
Malzemeler
1 yumurta
2 yemek kaşığı badem yağı
2 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı su
1 su bardağı bal kabağı
1 buçuk bardak badem unu
bir tutam tuz
yarım kaşık karbonat (yarım kaşık sirkeyle karışmış)
Yapılışı
Badem unun mutfak robotuna (ortasında dönen bıçağı var olan karıştırıcı ya da rondo da denir) aldıktan sonra üzerine yağ, bal, su, rendelenmiş bal kabağı koyuyoruz ve lapa haline gelene kadar karıştırıyoruz. Bu işlem 3-4 dakikanızı ala bilir o yüzden makinenizi ara ara durdurmanız gerekir. Kapağını açtıktan sonra ortadaki bıçağını çıkartıyoruz ve karışımın üstüne sirkeyle karıştırılan karbonatı koyup hızlıca karıştırıyoruz ve önceden yağlanıp un serpilen kalıba döküyoruz. 160 derecede önceden ısıtılmış fırında 45-50 dakika pişiriyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder