Nohutların filizlenmiş hali (3cü gün)
Yapımı çok kolay bir meze Humus. Önemli olan, nohudu filizlendirme süresinde dikkatli olmak. Yani çok sıcak havalarda dışarıda günlerce kalmayacak. Kurur ya da bozulur, suda ise eğer. buzdolabında daha yavaş filizlenir. Filizlenme nasıl yapıldığını bilmeyenler için kısa bir anlatımım olacak. Nohutları bir gece boyu suda bekletiyoruz. sabah musluğun altında iyice yıkadıktan sonra süzüp süzgeçte bırakıyoruz. üzerini nemli bezle örtüyoruz. ve akşama kadar bezin nemli kalmasını sağlıyoruz. Akşam bir daha yıkayıp süzüyoruz. ve bu işlem 5 güne kadar süre bilir. ama yaz sıcaklarında bozulma ihtimali olduğu için 2ci günden sonra buzdolabına almanızda fayda var. Benim gibi aşırı unutkan insansanız mutfağın en göze görünen yerini (mümkünse direk güneş almayan) belirleyip, süzgecin hep orada olmasını sağlamak. Benim ocağın tam yanında mutlaka süzgeçte bir tahıl ya da tohum bulunur. Canlanıp, benim ve ailem için 'hayat veren' yemeğe dönüşmeyi bekler:)
Malzemeler
- 1 kase filizlenmiş nohut
- 2 orta boy pancar
- 3 diş sarımsak
- yarım limon suyu
- 2 yemek kaşığı tahin
- yarım su bardağı zeytin yağı
Yapılışı
- Pancarı soyup dilimledikten sonra 30 dakika kısık ateşte haşlıyoruz
- Filizlenmiş nohutları suda 10 dakika pişiriyoruz
- Haşlanmış, suyu süzülüp soğutulmuş pancar ve nohutları mutfak robotuna koyuyoruz. Kalan malzemeleri de ekleyip, kalın krema halini alana kadar eziyoruz.
- kaseye ya da servis tabağına aldıktan sonra üzerine az zeytinyağı gezdiriyoruz. Havuç, turp, marul, brokoli gibi sebzelerle birlikte güzel bir meze oluşturur. Bizimkiler gibi ekmeğe sürüp te yiye bilir siniz.
Merhaba, tarifinizi uyguladım ve sonuç oldukça güzeldi, teşekkür ederim.
YanıtlaSilBir sorum var, filizlenmiş nohutu nasıl muhafaza etmeliyim? Kısa ve uzun süreli nasıl saklayabilirim?