24 Nisan 2016 Pazar

Kırmızı pancarlı humus

Nohut deyince tabii ki de akla gelen ilk yemek humus oluyor. Bu lezzetli ve çok ta faydalı yemeği, daha doğrusu mezeyi, farklı yapmaya karar verdim. Kırmızı pancarlı humus bizim ülkede çok yaygın olmazsa da, yurt dışından takip ettiğim yemek sitelerinde, özellikle Kanadalı bloggerlar arasında çok popüler. Çoğu nohudu pişirmeden filizlendirerek kullanıyorlar. Bu arada, nohutla ilgili okuduğumu iletmek isterim.   Filizlendiği zaman 100 gr nohuttaki C vitamini 2,04 ten 36,14 mg-a çıkıyor, antioksidanların toplam miktarı 5.9 kez çoğalıp, filizlenmenin 5ci gününde 100 gr-da 503 mg oluyormuş. Bir tek nohut değil tüm diğer tahıl ve tohumlar filizlendiği zaman tüm doğal biyolojik özelliklere sahip ve hayat döngüsünün en aktif döneminde bulunan canlı organizmayı tüketme fırsatı veriyormuş bize. o yüzden de son zamanlarda filizlenmiş tahıl ve tohumları 'canlı' ve ya 'hayat veren' yiyecek diye de adlandırıyorlar. Ben filizlenmiş nohudu yapsam da, aynı humus tadını yakalayamam diye kısa süre haşlayarak yaptım. pancarı da çiğ koyanlar var. Acı tadı olacağından korktuğum için, ve genelde pancarı çiğ tüketmekten yana olmadığımdan dolayı onu da önceden haşladım.

Nohutların filizlenmiş hali (3cü gün)

Yapımı çok kolay bir meze Humus. Önemli olan, nohudu filizlendirme süresinde dikkatli olmak. Yani çok sıcak havalarda dışarıda günlerce kalmayacak. Kurur ya da bozulur, suda ise eğer. buzdolabında daha yavaş filizlenir. Filizlenme nasıl yapıldığını bilmeyenler için kısa bir anlatımım olacak. Nohutları bir gece boyu suda bekletiyoruz. sabah musluğun altında iyice yıkadıktan sonra süzüp süzgeçte bırakıyoruz. üzerini nemli bezle örtüyoruz. ve akşama kadar bezin nemli kalmasını sağlıyoruz. Akşam bir daha yıkayıp süzüyoruz. ve bu işlem 5 güne kadar süre bilir. ama yaz sıcaklarında bozulma ihtimali olduğu için 2ci günden sonra buzdolabına almanızda fayda var. Benim gibi aşırı unutkan insansanız mutfağın en göze görünen yerini (mümkünse direk güneş almayan) belirleyip, süzgecin hep orada olmasını sağlamak. Benim ocağın tam yanında mutlaka süzgeçte bir tahıl ya da tohum bulunur. Canlanıp, benim ve ailem için 'hayat veren' yemeğe dönüşmeyi bekler:)

Malzemeler 

  • 1 kase filizlenmiş nohut 
  • 2 orta boy pancar 
  • 3 diş sarımsak 
  • yarım limon suyu 
  • 2 yemek kaşığı tahin 
  • yarım su bardağı zeytin yağı 



Yapılışı 

  1. Pancarı soyup dilimledikten sonra 30 dakika kısık ateşte haşlıyoruz
  2. Filizlenmiş nohutları suda 10 dakika pişiriyoruz 
  3. Haşlanmış, suyu süzülüp soğutulmuş pancar ve nohutları mutfak robotuna koyuyoruz. Kalan malzemeleri de ekleyip, kalın krema halini alana kadar eziyoruz. 
  4. kaseye ya da servis tabağına aldıktan sonra üzerine az zeytinyağı gezdiriyoruz. Havuç, turp, marul, brokoli gibi sebzelerle birlikte güzel bir meze oluşturur. Bizimkiler gibi ekmeğe sürüp te yiye bilir siniz.
Afiyet olsun


1 yorum:

  1. Merhaba, tarifinizi uyguladım ve sonuç oldukça güzeldi, teşekkür ederim.
    Bir sorum var, filizlenmiş nohutu nasıl muhafaza etmeliyim? Kısa ve uzun süreli nasıl saklayabilirim?

    YanıtlaSil