30 Nisan 2016 Cumartesi

Badem sütüyle şekersiz dondurma

Dondurma sütten yapılır, doğru. Ama herhangi bir nedenle süt tüketmiyor olmamız dondurma yiyemiyoruz anlamına gelmez. Pasta, kek yapımında alternatif olarak kullandığım badem sütünü kendi dondurmamı yapmak için kullanmak istedim. Sonuç bu:
Ama şekersiz, katkısız kendi ev yapımı dondurma yapmanız için badem sütünden daha önemli başka da malzemeye ihtiyacınız var. Sıvıyı koyulaştıran, şekil vermenize imkan sağlayan ve tabii ki de DOĞAL bir kıvam arttırıcı olmalı. Aksi taktirde aşağıda listelediğim malzemeleri sütle karıştırıp kalıplara koyarsanız çözüldükten sonra tekrar sıvıya dönüşür. Buz oluşumunu engellememiz lazım ve bunun için salep kullanacağız. Salep, Türkiye'de yetişen, kökü iki yumru şeklinde olan orkide ailesinden bir bitkidir. Kökler dövülerek toz haline geliyor ve paketlenip marketlere, aktar dükkanlarına geliyor.

Burada önemli bir husus, marketlerde içecek olarak satılan küçük paketlerdeki salep bizim işimize yaramaz. Çünkü içinde (ben hiç almazsam da öyle tahmin ediyorum) şeker, nişasta, süt tozu vs ola bilir. Ben tarifimde saf salep kullandım. Yani yine yolum aktar dükkanından geçti.

saf salebin fiyatı 300-350 tl arası. iki yemek kaşığı kadar aldım 15 tl. tuttu. 

Evet, biraz pahalı ama her doğal ve kaliteli ürün gibi, çok güçlü bir kıvam arttırıcı. 200-300 ml sıvıyı koyulaştırmak için yarım çay kaşığı salep yetiyor. İnternette bazı sitelerde son zamanlarda salep bulmak zorlaştığından dolayı öğütülmüş keçiboynuzu çekirdekleri kullanıldığına dair yazılar görmüştüm. Burada fiyat faktörü de önemli rol oynuyor bence. Marketlerdeki dondurmaların içerik kısmını okursanız mutlaka keçiboynuzu gamı ve ya guar gum yazısını görürsünüz. İkisinin çok bir farkı yok aslında. Baklagiller familyasına ait bitkiler bunlar. Sadece biri Türkiye'de yetişiyor, biri ise Hindistan ve Pakistan dağlarında. 
            Guar Gum'ın başka adı Siyam Baklası. Beyaz fasulye diye de okudum bir yerlerde. 

Ama keçiboynuzu çekirdeğinden yapılan gam guar gamdan farklı olarak, soğuk suda çözülmediğinden dolayı kıvam arttırıcı olarak kullanmak farklı teknik gerektiriyor ola bilir. O yüzden hazır paketteki dondurmalarda daha çok guar gum yazısını görürsünüz. Değişik adı sizi korkutmasın sonuçta o da doğal kaynaklardan elde edilen bir ürün. Beni asıl korkutan, glikoz şurubu, mısır şurubu, soya, süt tozu gibi içerikler. Bu ürünlerden uzak durmaya çalıştığım için evde dondurma yapmaya karar verdim. Tarifini sizinle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. 

Malzemeler: 
2 olgun orta boy muz
1 su bardağı (200 ml) badem sütü
2 yemek kaşığı bal 
2 yemek kaşığı eritilmiş hindistan cevizi yağı 
2 yemek kaşığı saf kakao tozu 
1/2 çay kaşığı saf salep 

süslemek için: 
3 yemek kaşığı kakao tozu 
3 yemek kaşığı eritilmiş kakao yağı 
1 yemek kaşığı bal 

Yapılışı: 
  1. Muz, bal, hindistan cevizi yağı, kakao tozunu blendere alıyoruz. 
  2. Badem sütünü küçük bir tencereye alıyoruz. üstüne salebi ekledikten sonra orta kısık ateşte kıvam alana kadar karıştırarak pişiriyoruz.
  3. Bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan alıp karıştırarak oda sıcaklığına gelene kadar soğutuyoruz. 
  4. Blenderde bekleyen kalan malzemelere ekliyoruz ve 2-3 dakika karıştırıyoruz. Homojen bir kıvama geldikten sonra dondurma kalıplarına döküyoruz. 2-3 saat donduruyoruz. 
  5. Dondurmalarımızı süslemek için sosunu hazırlıyoruz. Bunun için kakao yağını eritiyoruz. Üzerine saf kakao tozu ve balı koyuyoruz ve karıştırıyoruz. 
  6. Donduktan sonra dondurmaları buzluktan çıkartıp her kalıbı ılık suya batırıp çıkararak kalıptan kolay çıkmasını sağlıyoruz. 
  7. Bir tepsinin üzerine dizip çikolata sosunu gezdiriyoruz ve file fındık ya da antep fıstığıyla süslüyoruz. Tekrar dondurucuya koyuyoruz. 

Afiyet olsun 




1 yorum: