8 Nisan 2016 Cuma

Meyveli pasta (unsuz, şekersiz)


Şimdiye kadar yaptığım en güzel ve en lezzetli 'sağlıklı' pasta bu oldu diye bilirim. Pembe yeşil katlar gıda boyası değil. Tamamen doğal. En üstteki pembe kat için böğürtlen, çilek kullandım. tabii ki böğürtlen dondurulmuş değil de taze olsa daha az maliyetli olurdu ama bu mevsimde pek bulunmaz. yeşil kat için spirulina kullandım. Bilmeyenler için, spirulina doğal bir üründür. Havai adalarında yetişen bir yosun bakterisi. Kurutulup toz halinde tüketiliyor. Tüm dünyada bir tek oralarda üretilip ihracat edildiği için Türkiye'de fiyatı bir arkadaşımın dediği gibi 'şaka gibi'. Gıda takviyesi olarak kullanmıyorsanız, merkezi yerlerdeki aktar dükkanlarında açıkta, yani kiloyla bula bilirsiniz. Ama kesinlikle 'Spirulinanın kilosu kaç?' diye sormayın. Çünkü alacağınız cevap sizde şok etkisi yarata bilir. En iyisi 'Ben pasta yapımı için BİRAZ spirulina alacaktım' derseniz minik poşete kaşıkla koyup verirler. Ben 4 liraya bir yemek kaşığı aldım. yani bir kilosu 400 lira (!). Ama daha yarısını bile kullanmadım. Bana göre bunun gibi 3-4 pastaya yeter. Spirulina kullanmanın iyi tarafı yoğun bir renge sahip olduğu için az miktarla çok iyi netice ala bilirsiniz. Yoksa yeşil renk yapmak için kivi, nane, antep fıstığı gibi yeşil gıdaları kullanmayı denedim. İstediğim sonuç alamıyordum. Vegan kremayla karışınca rengi açılıyordu. daha yoğun bir renk için fazla koymak zorunda kalıyordum, o da tadını kötü etkiliyordu. Umarım ilerleyen zamanda bu tür ürünlerin ülkemizde tüketimi arttıkça fiyatları da makul bir seviyeye gelir. Şimdilik tarifi inceleyin ve hoşunuza giderse deneyin.

Malzemeler 
taban için 
100 gr ceviz
50 gr hindistan cevizi rendesi
10 tane hurma
krema için 
400 gr suda bekletilmiş kaju fıstığı
2 su bardağı vegan süt
50 ml eritilmiş hindistan cevizi yağı
30 ml eritilmiş kakao yağı
yarım limon suyu
2 yemek kaşığı bal ya da agave şurubu
yeşil renk için 
1 çay kaşığı spirulina
pembe renk için 
250 gr dondurulmuş meyveler (ben böğürtlen, çilek, kullandım)

yapılışı

  1. taban malzemelerini mutfak robotunda hamur kıvamını alana kadar karıştırıyoruz. hurmalar sert ise önceden 15 dak. suda bekletiyoruz. Kelepçeli kalıbın altına yerleştirip, kremasını hazırlayana kadar buzdolabına kaldırıyoruz. 
  2. krema için tüm malzemeleri blendere aldıktan sonra kaymak gibi olana kadar karıştırıyoruz. karışımı üçe ayırıyoruz. 
  3. birinci, beyaz kalacak kısmı tabanın üzerine döküyoruz. dondurucuya kaldırıyoruz. 
  4. yeşil olacak kısma spirulina koyup yeşil renk alana kadar blenderde karıştırıyoruz ve beyaz katın üzerine döküyoruz. 
  5. en son meyveli kat için meyveleri kremayla karıştırıyoruz ve yeşil kat biraz sertleştikten sonra üzerine koyuyoruz. 
  6. dondurucuda en az bir gece bekletiyoruz. 
  7. Sunmadan yarım gün önce dolaptan çıkarıp, üzerini meyvelerle süslüyoruz. 

Afiyet olsun




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder