7 Ağustos 2016 Pazar

Terbiyeli İlik Çorbası (GAPS)


İlik çorbasını her ne kadar GAPS diyetini uyguladığımız çocuğum için sık sık yapsam da ailecek hepimiz seve seve tüketiyoruz. Hem çok lezzetli, hem o kadar da faydalı bir besin olarak sağlıklı beslenmeye özen gösteren her ailenin sofrasında yer alması gerektiğini düşünüyoruz. Gelelim önce faydalarına: 
  • İlik çorbası eklem ağrılarını azaltır. 
  • İçerdiği kalsiyum, magnezyum, fosfor insan kemiklerinin oluşup sağlamlaşmasında çok büyük rol oynuyor. Dolaysıyla, özellikle çocukların tüketmesi büyük bir önem kazanıyor. 
  • Çorbada bol miktarda bulunan jelatin ise saçların ve tırnakları daha güçlü olmasını, daha sağlıklı görünmesini sağlar. 
  • İlik çorbası çok sayıda mineraller içerdiği için hastalıklara karşı direnç kazandırır, varsa hastalıktan sonra çabuk toparlanmaya yardımcı olur. 
  • Bağırsak sağlığı için çok önemli bir besindir. sindirim sorunlarını giderir, bağışıklık sistemini bağırsak duvarlarındaki zararlı bakterilerle savaşması için güçlendirir. 
  • İlik çorbasında bol miktarda (proteinlerin çoğunda bulunduğu gibi) aminoasit Prolin bulunur ve o vücudumuzda kollagen üretimi için çok önemlidir. Yani kollagen demek cilt sağlığı demek, cildimizin çabuk yaşlanmasını önler. 
  • Ve en sonunda çok hesaplıdır. Sağlık açısından aile bütçesine fayda sağlayan çok az besinlerden biridir (Netten alıntıdır)

Malzemeler: 
1 kg ilikli kemik 
3 lt içme suyu 
tuz 
kimyon 
kara biber 

terbiyesi için:
2 yemek kaşığı sızma zeytin yağı (sade yağ)
1 tatlı kaşığı ev yapımı biber salçası 
1 çay kaşığı kuru nane 
1 çay kaşığı kuru kekik 
yarım çay kaşığı pul biber 
2 diş sarımsak 
yarım limon 

Yapılışı:
  1. Geniş bir tencereye yıkanmış kemikleri alıyoruz. Üzerine içme suyu koyduktan sonra ocağa alıp kaynamasını bekliyoruz. Kaynamaya başlayınca köpüklerini alıyoruz ve altını kısıp, 3-4 saat kapağı kapalı haşlıyoruz. İliklerin ve etlerin kemiklerden kolayca ayrılacak kıvama gelmeli.
  2. Ocaktan aldıktan sonra yarım saat soğumaya bırakıyoruz. 
  3. Kemikleri çıkartıyoruz ve kalan suyunu süzüyoruz. Kemiklerden ilikleri ve varsa yağları, etleri ayırıp, kemik suyuna katıyoruz. 
  4. Çorbayı çubuk blenderle eziyoruz ve tuz, kimyon, kara biberi ekliyoruz. Bir kenara alıp terbiyesini hazırlıyoruz. 
  5. Bunun için, ilk önce sarımsağı dövüyoruz, üzerine yarım çay bardağı suyu ekliyoruz ve kenara alıyoruz. zeytin yağını bir tavaya ya da cezveye alıyoruz, ocağın altını orta ateşte açıp, çok kızdırmadan salçayı ekleyip biraz kavurduktan sonra nane, kekik, pul biberi koyuyoruz. hafif çevirdikten sonra sarımsağı ekliyoruz. 4-5 dakika kaynatıp üzerine limon suyu döküyoruz. 
  6. Terbiyeyi çorbaya katıyoruz ve karıştırıyoruz. 
Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder