12 Mayıs 2016 Perşembe

Neden filizlenen tahıllar ve tohumları daha çok tüketmeliyiz

Filizlenen tahıllar ve tohumlar dünyadaki enzimlere en zengin gıdalar diye biliriz. Peki enzimler, ya da başka adı ise fermentler ne? Enzimler tüm yiyeceklerin hücrelerinde bulunan ve yediklerimizin tam olarak sindirilmesini, yani içindeki vitamin ve minerallerin emilimini sağlayan bir parçalardır. Enzim olmadan gıdanın sindirilmesi zorlaşıyor ve insan bedenini beslemesi beklenen gıdalar ters etki yaratıyor. Şişkinlik, tatlı krizleri, sağlıksız cilt rengi, saç dökülmesi gibi problemler kısmen bundan kaynaklanıyor.

Gıdaları aşırı ısıya maruz bırakmak kronik yorgunluğa yol açıyor mu? 

Enzimler tüm yiyeceklerde olduğunu ve bizim onlara ihtiyacımız olduğunu anladık. Ama 42 dereceden fazla ısıya maruz kalınca yiyeceklerdeki bu faydalı enzimler yok oluyor. Yemekleri sindirmek zorlaşıyor ve vücudumuz yediğimiz şeyleri parçalamak için çok fazla enerji harcamak zorunda kalıyor. Sonuç olarak kronik yorgunluk, depresyon, bitkinlik gibi hoş olmayan durumlar ortaya çıkıyor. Çünkü vücudumuz enzimler açısından zengin sağlıklı, kaliteli yiyecekler olmadan enerjisini 'hayat' için değil 'sindirilmeyen şeyleri sindirmek' için uğraşıyor. Isıdan dolayı enzimler parçalanıyor o yüzden günlük yediğimiz pişirilmiş, kızartılmış, fırınlanmış yemeklerde onlar neredeyse hiç yok, çiğ sebze meyveleri de yeterince tüketmiyoruz. Yediklerimizle yeterince enzim alamayan sindirim sistemimiz hayatımız boyu kendi kapasitesinin üzerinde çalışıyor ve yaş aldıkça vitaminler ve mineraller daha zor sindiriliyor, bağışıklık sistemimiz zayıflıyor, daha sık hasta oluyor, daha hızlı yaşlanıyoruz. Oldukça iç karartıcı bir durum, değil mi?
Ama tabiat ana bize yardım eli uzatıyor. Filizlenen tahıllar ve tohumlar bizim yardımımıza geliyor. Onları sık sık tüketirsek yukarıda anlatılan durumdan kurtula biliriz. Filizlenmiş tahıllar şehir hayatı şartlarında vücudumuza destek ola bilecek, doğal enerji kaynağı olarak günümüzde tüm insanların beslenmesinde yer almalı.

Neleri filizlendire biliriz? 


Filizlendirmek için seçtiğimiz tahıllar ve tohumlar mutlaka doğal, mümkünse organik ve herhangi bir işlem görmemiş olmalı. Nohut, mercimek, maş fasulyesi, buğday, arpa, keten tohumu, kinoa, ay çekirdeği, hardal tohumu, bunlar filiz elde ede bileceğiniz gıdaların sadece bir kısmı. Hangisini kullanmak sizin için iyi olduğunu deneyiminiz, bireysel tercihleriniz, fizyolojik özellikleriniz gösterir. Mesela, baklagiller filizlerinde bulunan bitkisel proteini sindirmek herkes için kolay olmaya bilir. Farklı filizleri farklı filizlenme aşamasında deneyerek vücudumuza en uygun olanına karar vere bilir siniz.

Nasıl yapılır? 


Önce tahılları ya da tohumları akan suda iyice yıkadıktan sonra 6-8 saat arası suda bekletiyoruz. Bu süreç bittikten sonra suyunu döküyoruz ve delikli süzgeçte ya da geniş bir tepside üzerine nemli bir bez örterek bırakıyoruz. Dikkat etmeniz gereken husus, tahılların bulunduğu ortamın sıcaklığı 18-25 derece arasında olmalı. Daha soğuksa yavaş filizlenir, sıcaksa ekşime olasılığı var. Bundan sonra her 4-8 saat arası tahılları musluk suyunun altında yıkamanız ya da üzerindeki bezin sulu kalmasını sağlamanız yeterli. İstediğiniz uzunluğa ulaştıktan sonra 5 güne kadar buzdolabında beklete bilir siniz. Daha uzun filizler elde etmek için biraz daha fazla zamana ihtiyacınız olacak. Mesela, maş fasulyesi 3-4 cm uzunluğuna gelince salatalara koya bileceğiniz sulu ve çok daha lezzetli hale geliyor. O yüzden onların uzamasını 5 gün beklemeniz gerekecek.

Tahılları filizlendirmek uzun zaman ve sabır isteyen, bir yandan da zor ve uğraştırıcı bir iş gibi gele bilir. Birincisiyle hem fikir ola bilirim belki ama ikincisi ise hayır. Çok fazla uğraşmanıza gerek yok. Tek yapacağınız, sabah akşam süzgeci suyun altında tutmak. O da uzun filizler istiyorsanız. Yoksa sadece tahılın dış kabuğu çatlayıp filizlerin ucu görünsün yeter diyor sanız, bir kere sulamak ta yeterli. Böylece çok zahmete girmeden 12-24 saat arasında sağlığımız için süper gıda elde etmiş olursunuz.


Niçin filizlendirelim?


Filizler yeni bir hayatın başlangıcı demek. Filizlenme işlemi tüm gerekli besinlerin bir araya gelmesiyle büyüyüp çoğalmanın doğal mekanizmasını devreye sokuyor. Mesela, mercimekteki C vitamini miktarı filizlendiği zaman 16 kat daha artıyor. Buğday filizlerinde bulunan antioksidan sayısı 11 kata kadar yükseliyor. Filizlerde bulunan klorofil bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor.





Orijinal yazı:
http://www.vivalalife.kz/blogs/note/prorasti-i-zdravstvuy-cosmokz



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder