1 Eylül 2016 Perşembe

Stevialı protein bar

Bu tarifi yapmak için stevia suyuna ihtiyacımız olacak. Onu hazırlamak için, iki yemek kaşığı stevia bitkisini (10-15 gr) küçük bir tencereye alıyoruz, üzerine 200 ml kaynar su ekliyoruz, kaynadıktan sonra 5 dakika pişirip ocaktan alıyoruz ve tencerenin kapağı kapalı 10 dakika dinlendiriyoruz. Tenceredeki karışımı önceden ısıtılmış termosa aktarıyoruz ve ağzı kapalı 12 saat bekletiyoruz. Bundan sonra karışımı sterilize edilmiş bir kavanoza süzüyoruz. kalan posayı tekrar termosa atıyoruz, üzerine 100 ml kaynar su ekleyip 6 saat daha bekletiyoruz. Süre dolduktan sonra süzüp önceki suya ekliyoruz. Böylece ev ortamında 'kolayca' stevia suyunu elde etmiş olursunuz. 'Amaaaan, bu ne? Uğraşamam!' demeyip buraya kadar okuduysanız, hele yaparsanız hiç pişman olmazsınız, çünkü şeker yerine kullanacağınız bu 'tatlı su' dolapta 2 haftaya kadar kala bilir ve farklı tariflerde kullana bilir siniz. Hem stevia şekerden daha tatlı, biliyorsunuz, çok fazla kullanmanızı gerektirmiyor tatlandırmak isterseniz. Hem ben tatlandırıcı olarak sadece stevia suyunu kullanmıyorum. Mutlaka yanına ya hurma, ya da dut kurusu gibi başka da doğal tatlandırıcıları katıyorum. Stevia sonuçta bir ottur, fazla kaçırdınız mıydı buruk bir tat bıraka bilir. Mesela bu protein barı yapmam için sadece 2 yemek kaşığı kullanmam yeterli oldu. 40-45 gramlık 8 tane bar çıktı. Tabii ki, stevianın kalitesine göre tatlılık oranı değişir mi onu bilemem. 
Malzemeler

  • 100 gr. Badem 
  • 100 gr. ceviz 
  • 50 gr ayçekirdeği 
  • 5-6 tane yumuşak hurma 
  • 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı 
  • 2 yemek kaşığı (40 ml) stevia suyu (yapılışı yukarıda)


Yapılışı

  1. Hurmaları kaynar suda 30 dakika beklettikten sonra suyunu süzüp mutfak robotuna alıyoruz. 
  2. Badem, ceviz ve ay çekirdeğinden birer avuç ayırdıktan sonra hurmalara ekliyoruz. 
  3. stevia suyu, hindistan cevizi yağı ekleyip hamur kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz. 
  4. Ayırdığımız kuru yemişleri ekliyoruz ve onlar sadece parçalanana kadar (kırık taneler hamurun içinde görünmeli) tekrar karıştırıyoruz.
  5. yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinin üstüne yayıyoruz. Benimki gibi mutfak yardımcılarınız olursa daha rahat yaparsınız bu işi. Ama olmazsa da olur. Elinizle bastırarak aça bilir siniz.
     
  6. İstediğiniz büyüklükte kesip 100 derecede önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişiriyoruz. 
  7. Çabuk yana bilir, o yüzden sık sık kontrol etmelisiniz. 


Not:
Bu tarifi çiğ beslenmeye uygun yapmak isterseniz dehidratörde ya da 40 derecede fanlı çalışan fırında 3-4 saat kurutarak yapa bilir siniz. 
Çiğ kuru yemişler mutlaka fermente edilmeli 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder