22 Mart 2016 Salı

Muzlu tohumlu vegan ekmek


Bu tarif GAPS diyetiyle beslenen biri için geçerli değil. Çünkü içinde mısır unu ve karabuğday unu var. Ama vegan beslenenler için hem yumurtasız hem glütensiz güzel bir alternatif. Pişerken fırından mis gibi keten tohumunun kokusu yayılıyor etrafa. Ben bu kokuya bayılıyorum. İkindi zamanı çoğu kadınların canı tatlı çeker. Benim ise canım hep açı ve çiğnenecek bir şey ister. Böyle durumlarda bu ekmek hayat kurtarıcı oluyor. Çemeni ve ya herhangi bir ezmeyi üstüne sür, oldu sağlıklı ve lezzetli atıştırmalık. Sizin de denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:
  • 3 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu 
  • 5 yemek kaşığı kaynatılmış stevia suyu 
  • 5 yemek kaşığı su
  • 1 küçük muz
  • 80 ml sıvı yağ
  • 150 ml badem sütü 
  • 60 gr badem unu 
  • 30 gr karabuğday unu 
  • 30 gr mısır unu 
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu 
  • 30 gr. ay çekirdeği 
  • 1 yemek kaşığı mavi haşhaş 
  • tuz 
  • 1 çay kaşığı karbonat+1 tatlı kaşığı sirke 
Yapılışı 
  1. Öğütülmüş keten tohumunu kaynatılmış stevia suyu ve suyla karıştırıp, bir saat civarına buzdolabına koyuyoruz. 
  2. katılaşıp jöle kıvamını alınca içine ezilmiş muz, sıvı yağ, badem sütünü koyup karıştırıyoruz. 
  3. Badem unu, karabuğday unu, mısır unu ve kabartma tozunu ayrı bir kapta iyice harmanladıktan sonra azar azar  sıvı malzemelerin üzerine koyuyoruz. 
  4. Kuru malzemeleri sıvı karışıma alttan üste doğru hareketlerle büyük bir spatula yardımıyla yedirdikten sonra ay çekirdeği ve haşhaşı koyuyoruz.
  5. En son olarak karbonatı sirkeye koyup, kabarcıklar oluşunca karışıma ekliyoruz. Karışımın kıvamı kekten biraz daha koyu olmalı. 
  6. Son kez hızlıca bir karıştırdıktan sonra yağlı kağıt serili kalıba koyup, 160 derece önceden ısıtılmış fırında 60-90 dak arasında pişiriyoruz. 
* Yukarıdaki malzeme listesi ve pişirme süresi 18*9 cm büyüklüğünde bir baton kek kalıbı için verilmiştir. Farklı kalıp kullanıldığı durumda pişme süresi farklı olacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder