İçinde bol miktarda
nişasta ve bazılarında şeker olduğundan dolayı glütensiz unu bile fazla
kullanmamaya çalışıyorum. Yumurtanın kokusuna da fazla hassasız. Bunlar olmadan
ne tür bir şey yapa bilirim diye araştırırken vegan diyetine uygun tarifler çok
çıktı karşıma. Bu diyeti benimseyen insanlar sıcak işlem görmeyen yemekleri
tercih ediyormuş. Genelde herhangi bir yiyecekleri çoğu zaman kuruyemiş ya da
çerezleri ezerek, döverek, sıkarak, doğal yağlarla karıştırarak vs. hamur ya da krema haline getiriyorlar ve sonrasında dondurarak tüketiyorlar. Daha çok smoozie olarak
içiyorlar sanırım ve pasta şeklini vermek istediğinde bir gece dondurucuda bekletiyorlar. Ben
birkaç tanesini denedim. Benim oğlum fıstık fındıkları seviyor ama bunlar çok
fazla işlem görünce zavallılarım suyu yağı
çıkıyor. Üstelik bir kalıba sokmak için extra yağ konulması kaçınılmaz oluyor.
O yüzden yenmesi biraz ağır oluyor. Belki ilerleyen zamanlarda bu tür pasta
işlerinde kendimi geliştirirsem bu problemi çözerim. Şimdilik çok beğendiğim
bir sporcu bayanın blogundan uyguladığım ve kendimce şeklini değiştirdiğim
tarifle paylaşmak istiyorum. Tarifin orijinalini buradan bula bilir siniz.
Malzemeler:
- 1 kase öğütülmüş fındık badem karışımı
- 4-5 tane hurma
- 1 kaşık kakao
- 4-5 tane hurma
- 1 kaşık kakao
Kreması için
- 1 kase
hindistancevizi
- 1 yemek kaşığı hindistancevizi yağı
- 1 yemek kaşığı hindistancevizi yağı
Öğütülmüş fındık badem,
kakao ve hurmaları mutfak robotundan geçirdikten sonra bir kaseye boşaltıyoruz.
Elimizle bastırarak yapışmasını ve sert bir hamur oluşmasını sağlıyoruz. Alt kısmını
hazırlayana kadar bu karışımı buzdolabında bekletiyoruz.
Kremasını hazırlamak
için hindistancevizini mutfak robotuna koyuyoruz üzerine bir yemek kaşığı
hindistancevizi yağı ekliyoruz ve robotu 3-4 dakika çalıştırıyoruz. Burada robotun
güçlü olması gerekiyor yoksa hindistancevizi taneleri yağını bırakıp
sıvılaşmıyor. Bende öyle oldu. Asıl tarifinde karışım akışkan krema haline
geliyordu. Ben kaç kere robotu durdurup duvarındaki kısmı ortaya indirerek
karıştırsam da akışkan hale gelmedi. O aşamada el robotuyla karıştırmayı devam
etsem istediğim sonuca varırmışım. Onu sonradan öğrendim. Ama o anda ben
kremayı öyle taneli halinde kullandım. Yine de tadı güzel oldu.
Kremayı hazırladıktan sonra buzdolabından alt taban
için hazırladığımız hamuru çıkarıyoruz ve bir oklava yardımıyla üzerini filmle
örterek ince açıyoruz. Küçük çay bardağı kullanarak daireler kesiyoruz ve
daireleri streç filmle kapladığımız küçük tart kalınına yerleştiriyoruz. Üzerine
hindistancevizinden yaptığımız karışımı koyduktan sonra 2-3 saat ya da bir gece
boyu dondurucuda bekletiyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder