26 Aralık 2015 Cumartesi

Kırmızı pancar salatası 'Vinegret'



Türk mutfağında kırmızı pancar içeren yemekler neredeyse hiç yok. Sağlığımız için ne kadar faydalı bir sebze olduğunu son zamanları sık sık sosyal medyada çıkan haberlerden görüyoruz. Kalp damar hastalıklarına, yüksek kan basıncına, kansere karşı ve daha bir çok hastalıkları önleyici etkisi olduğunu yazıyorlar. Pancarın faydalarını detaylı bir şekilde anlatan bir kaç yazıyı aşağıdaki linklerden göre bilirsiniz.

http://www.radikal.com.tr/yasam/kirmizi-pancarin-faydalari-say-say-bitmez-979009/

Bir taraftan da turp, lahana gibi 'zayıflatan' yiyeceklerin başında geldiği için detoks olarak suyunu sıkıp içenler var. Vücudumuzda nasıl bir etki yarattığını, etkisinin olup olmadığını net bilgilerim olmadığından dolayı zor dilde bilimsel olarak anlatmaktan kaçınıyorum. Ama çiğ halde tadı gerçekten berbat. Elma, havuç gibi tatlı meyvelerle karıştırılıp içile bilir. Zayıflamak isteyenler, kalp damar sistemin güçlendirmek isteyenler bu tada katlanır galiba. Sonuçta maydanoz suyuna zencefil atıp, sirkeyle limonu karıştırıp, üstüne de sarımsak ezip... Bunların hepsine katlanmadık mı, katlandık. Genç ve formda kalmak günümüzde bir saplantı haline gelmiş gibi hissediyorum.


Neyse, bugün ben pancardan bahsetmek istiyorum. Pancarı ben pişmiş olarak tüketmeyi seviyorum. Sibirya yakınlarında büyüdüğüm için mi, salatası, turşusu, çorbası her çeşit yemeklerde  çok tanıdık ve alışık olduğum bir tattır benim için. Ailemin Türk tarafı (çoğunluk) yemeklik malzeme olarak kabul etmezse de ben kışın her fırsatta yemeklerde ondan kullanmaya çalışıyorum. Rusların meşhur pancar ve lahana çorbası 'Borş'tan başlayarak turşusu, salatası hatta tatlısını bile denemek istiyorum. Ama o daha sonraki zamanlarda. Bugün pancar yemekleri içinde favori tuttuğum tarifi paylaşmak istiyorum. Pancar salatası 'Vinegret' 

Bu salata ismini bir zamanlar Beyaz Rusya'da popular olan, sirke, zeytin yağı ve hardal sosundan oluşan Fransız sosu vinaigrette' ten alıyormuş. 19 Yüzyıl Rusya'da Fransız kültürünün baskın olduğu bir dönemdi ve bu etkinin izleri bazı yemeklerin adında daha da görüle biliyor demek. Gerçi, bu salataya hardal sosunu koyanlar var mı; ilk yapılan vinegret'in bugünlerde farklı ülkelerde yapılan benzer salatalardan ne farkı var kestirmek zor. Vikipedi'ye göre klasik Rus vinegret'i pancar, havuç, patates, soğan ve salatalık turşusundan oluşur. Tabii ki, günümüzde her kes kendi zevkine göre farklı versiyonlarını yapıyor. Benimkinde soğan ve salatalık yok. Onun yerine lahana koymayı tercih ediyorum. Doğrusu bizim oralarda (Güney Sibirya Küzey Kazakistan arası:) böyle yapmayı tercih ediyorlar biz de ona alıştık. Bu tarifte en önemli nokta, haşlanmış pancarın tüm salataya kattığı güzel bir kırmızı renk ve tatlımsı bir tadı. Özellikle zeytin yağıyla karıştıktan sonra bir iki saat buzdolabında bekletilirse tadı gerçekten dayanılmaz oluyor. 

Malzemelerin tek tek sayacak olursak:
- 1 tane büyük boy kırmızı pancar
- 1 tane orta boy havuç 
- 1 tane orta boy patates
- 200 gr lahana 
- 2 yemek kaşığı zeytin yağı 
- 1 tatlı kaşığı elma sirkesi 
- tuz ve kara biber 

Yapılışı: 

Pancarı, patatesi ve havucu yıkadıktan sonra soymadan bir tencerede haşlıyoruz. Patates ile havuç ortalama 20 dakikada piştiği için onları önce çıkartıyoruz, Kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz. Pancarı 20 dakika daha fazla haşlıyoruz. Pancar çok büyük ise soyup bir kaç parçaya kestikten sonra da haşlanır. O zaman pişme süresi yaklaşık 30 dakika olur. Yine de çatalı batırarak pişip pişmediğini kontrol etmenizde fayda var. Pişmiş olan pancara çatal kolay batması gerekiyor. 

Sebzeler pişerken lahanaya ince doğruyoruz ve bir kaba alıp üzerine tuz serpiyoruz. Suyunu bıraktıktan sonra (yaklaşık 10 dakika bekliyoruz) elimizle sıkıp salatayı karıştıracağımız bir kaba alıyoruz. Üzerine küp küp doğradığımız sebzeleri ekliyoruz. Tuz, kara biber, zeytin yağı ve sirkeyi koyuyoruz ve karıştırıyoruz. Biraz beklettikten sonra (ya da hiç bekletmeden) afiyetle yiye bilir siniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder